Brist på kontaktfamiljer i Luleå

Dom senaste fyra åren har barn i Luleå stått i kö för att få komma till en kontaktfamilj. En del barn får vänta upp mot ett år om man räknar utredningstiden. Svårast är det för barn med funktionshinder.
- Jag tror att familjer har en uppfattning att dom måste vara proffs för att ta hand om funktionshindrade barn men det behövar man inte, säger familjehemssekreteraren EvaLena Johansson Bergman som jobbar på familjerätten i Luleå. Varje år placerar familjerätten i Luleå ut cirka 100 barn till lika många familjer. Men kontaktfamiljerna är inne i ett generationsskifte och många par som tidigare varit kontaktfamilj slutar. Samtidigt är det bara ett fåtal som anmäler sitt intresse att bli stödfamilj. - Att vara kontaktfamilj är inte svårt, det gäller att ta hand om ett eller flera barn under en till två helger i månaden. Och låta dom barnen vara med om "vanligt" familjeliv. En kontaktfamilj ska fortsätta med sina vanliga sysslor även under dom helger som deras placerade barn är på besök, förklarar familjehemssekreteraren EvaLena Johansson Bergman. Socialkontoret fortsätter att leta efter familjer som kan tänka sig bli kontaktfamilj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista