Osäkert om Norrbotniabanan

Det är långt ifrån säkert att Norrbottniabanan byggs, om det blir en borgerlig regering i höst. Det framgick, när de fyra borgerliga partiledarna genomförde en valturné i Norrbotten på tisdagen.

Folkpartiets ledare Lars Lejonborg är tveksam.

- Vi har varit skeptiska eftersom det är svårt att få lönsamhet på den och det finns ju många järnvägar i Sverige som förfaller, vad gäller underhåll oich det finns andra angelägna investeringar, som experterna tror går lättare att räkna hem. Vi har ändå enats i alliansen om att projekteringsarbetet ska få drivas vidare, säger han.

Moderaternas partiledare Fredrik Reifeldt ser svårigheter med finansieringen.

- Moderaterna var negativa, när detta togs fram, eftersom det beskrevs som att det var svårt att se den samhällsekonomiska kalkylen, som låg till grund för detta. Men vi står bakom att den projektering som inletts ska fullföljas, men jag vill understryka att ingen har pekat ut hur finansieringen ska ske och det är otillräckliga anslag för infrastruktur i hela Sverige, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att det finns väldigt många önskemål om infrastrukturprojekt och den politiker, som säger att allt ska byggas kan man inte ta på allvar. Här handlar det om att vi får ett bra underlag, innan vi ger besked om vad vi ska göra och naturligvis hur vi kan finansiera det, säger han.

Centerns partiledare Maud Olofsson är mer övertygad om Norrbotniabanans förträfflighet, men ekonomin avgör.

- Om vi kan hitta nya finansieringsmöjligheter på infrastruktur, där både det privata näringslivet och det offentliga går in, då öppnar sig nya möjligheter, säger hon.