Bilspioner i Norrbotten

Under vintern samlas många av världens bilmärken för att testa sina bilar i Norrbotten. Ansamlingen av bilar lockar också till sig en mycket liten yrkesgrupp, bilspioner, eller bilfotografer som de själva kallar sig. Just nu finns några bilspioner på plats i Arvidsjaur och Arjeplog.

Det finns idag mellan fem och tio professionella bilfotografer i världen. Fotografer som lever på att fotografera nya bilar, eller tillverkarnas prototyper. Just nu finns det minst tre sådana fotografer i Arjeplogs- och Arvidsjaursområdet, bland andra svensken Andreas Mau.

– Jag är den enda svensken som håller på. I Europa är det jag, några tyskar, en engelsman och en norrman som jobbar med det här, berättar han.

Andreas Mau är fullständigt medveten om att folk ser honom som ett hot. När han dyker upp i hyrbil så går telefonerna varma mellan testföretagen, men även ortsbefolkningen ringer och tipsar om hans och hans kollegors närvaro.

– Folk vet inte att vi behövs, dels för att hålla intresset för nya bilar vid liv, men även bilindustrin utnyttjar vår närvaro, säger Andreas Mau.

Från december till påsk är det Norrbotten som gäller, här samlas det mesta och det bästa av världens bilar. Hittills i år har en bild på nya Ford Mondeo varit höjdpunkten. Nu hoppas han att nya Volvo V70 ska bli nästa lyckade bild.

För att lyckas som bilfotograf så gäller det inte bara att vara duktig fotograf.

– Ett stort kunnande om bilar är ett måste, man ska känna till alla märken och modeller, även små detaljer. Man måste också ha tålamod och en förstående familj. Sedan skadar det inte att vara lite knäpp. Att sitta vid en testbana i en vecka utan att se ett enda skit ska man nog vara lite knäpp för att göra, säger Andreas Mau.