Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fisket tvistefråga i gränsälvsförhandling

Just nu pågår förhandlingar om en ny gränsälvöverenskommelse för Torneälven. Fisket liksom Gränsälvkommsionens vara eller icke vara är frågor som man än så länge inte är överens om.
Måndag och Tisdag är finska och svenska regeringstjänstemän i Kukkola för att förhandla om en ny gränsälvsöverenskommelse. Den gamla gränsälvsöverenskommelsen, som trädde i kraft 1972, är delvis föråldrad eftersom de bägge ländernas lagstiftning förändrats mycket efter inträdet i EU. Båda länderna har var för sig utrett frågan och är överens på många punkter men det finns frågor som man än så länge inte enats om. Fisket är ett sådant område, enligt Bertil Rooth departementsråd och chef för Utrikesdepartementets folkrättsavdelning. Oenigheten gäller hur stort område som ska omfattas av den gemensamma fiskepolitiken. En annan fråga där full eninghet inte nåtts är om nuvarande gränsälvkommision ska läggas ner eller inte. Finland föreslår att den ersätts med en Torneälvkommision, vilket Bertil Rooth ifrågasätter nyttan av. Han räknar med att en ny gränsälvsöverenskommelse kan vara klar tidigast vid årsskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".