Information om fågelinfluensan i Piteå

Det finns nu ett speciellt telefonnummer, dit folk kan ringa med sina frågor om fågelinfluensan. Numret går till företaget YouCall i Piteå och sedan det öppnade informationslinjen i fredags har omkring 300 samtal kommit in varje dag.

En av dem, som svarar för informationen är Johannes Oskarsson.

- Det kommer och går med samtal hit. Efter nyheterna och när det blir lunchrast så tycker folk att de måste ringa hit och kolla upp, säger han.

YouCall Sverige aktiebolag ägs av SOS-alarm och Piteå kommun och Johannes Oskarsson är en av dem som får svara på frågor om fågelinfluensan, vardag som helgdag.

- De flesta som ringer är nyfikna, några är oroliga, men det är sällan folk är panikslagna.

YouCalls marknadsansvarige Joakim Thörn säger att företaget har fått uppdraget att svara för informationen om fågelinfluesan av Krisberedskapsmyndigheten och sju andra myndigheter. Företaget har omkring 50 anställda i Furunäsets företagsby och de har fått särskild utbildning om fågelinfluensan.

- Vi kan svara på de allra vanligaste frågorna, till exempel om hur de ska göra med sina höns eller hur stor risken är att bli smittad för barnen på dagis. Mer djuplodande frågor skickar vi vidare till de olika myndigheterna, säger Johannes Oskarsson. Nu kommer allt fler rapporter om döda fåglar, men han tycker att folk inte ska vara oroliga. Generellt är det väldigt liten risk, säger han.

(Telefonnumret till YouCall är 020-20 20 00)