Doktare lämnar miljöpartiet

Den stridbara miljöpartisten Helene Doktare i Luleå lämnar partiet. Anledningen är bland annat att partiet inte ger mer ekonomiskt stöd till gruppen Gröna qvinnor, som hon är med i.

Hon är också mycket kritisk mot partiets jämställdhetspolitik, som hon anser vara gammalmodig.

- Det vilar ett slags 50-talsromantik över de här frågorna, som rör jämställdhet, där bilden av den klassiska familje- konstellationen används för att tolka världen. Jag och andra har internt drivit de här frågorna, att man inte går ut och talar om det eller visar var man står, utan det har fokuserats på hårdvaror. Vi har inte fått svar från distriktsordföranden Annika Eriksson, utan hon glider undan. Men kärnfrågan för min del är att man på ett partistyrelsemöte förra helgen beslutade att inte ge mer pengar till Gröna qvinnor till nästa år. Det är ett misstroende mot Gröna qvinnor, säger hon.

Hon lämnar platsen i polisstyrelsen och partiet efter höstens val.

Distriktsordföranden Annika Eriksson tycker att det är tråkigt att hon lämnar partiet, men kritiken får stå för henne. Vi försöker att hålla kontakt med henne via till exempel mail, säger Annika Eriksson och framhåller att kongressen ger mycket ekonomiskt stöd till Gröna qvinnor, men det blev avslag i partistyrelsen på en motion om ytterligare pengar. Motionen ska ändå behandlas på nästa kongress i maj, säger Annika Eriksson.