Annika Eriksson, Miljöpartiet Norrbotten

Miljöpartiet tillbakavisar kritik

Miljöpartisten Helene Doktare i Luleå lämnar partiet efter valet i höst, bland annat på grund av att partiet inte ger mer pengar till gruppen Gröna qvinnor, som hon är med i. Hon är också mycket kritisk mot partiets jämställdhetspolitik, som hon anser gammalmodig. Distriktsordföranden Annika Eriksson håller inte med.

Distriktsordföranden Annika Eriksson tycker det är tråkigt att Helen Doktare lämnar partiet. Samtidigt säger hon att Doktares kritik får stå för henne.

Annika Eriksson håller heller inte med om kritiken och framhåller att partiet är sprungen ur den feministiska kampen, men att det är många kvinnor, som tycker att det går för långsamt.

- Jag känner inte alls igen mig i det, för miljöpartiet är sprungen ur den feministiska kampen, miljörörelsen och fredsrörelsen. Vi är en del av den feministiska rörelsen. Det finns samtidigt många i partiet, som tycker att vi måste göra mycket mer för jämställdheten. Det är speciellt många kvinnor, som tycker att det går för långsamt med jämställdhetsarbetet i samhället och de behövs för att driva på det arbetet. Villkoren för kvinnligt företagande måste bli mycket bättre och föräldraförsäkringen måste byggas ut, säger hon.

En annan fråga som miljöpartiet driver är kvotering till olika poster säger vice distriktsordföranden Britt Johansson.

- Det är viktigt att båda könen är representerade i olika sammanhang, både i styrelser, näringsliv och kommunal verksamhet, säger hon.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".