Kalix Foto: Niklas Jälén

Möte om plusjobb i Kalix skolor

Kalix kommun och fackförbundet Kommunal ska träffas nu på fredag för att försöka lösa den infekterade konflikten om de statligt finansierade plusjobben i kommunen.

Facket har sagt nej till plusjobb i skolan, eftersom kommunen minskar antalet elevassistenter och barnskötare och samtidigt vill inrätta plusjobb som bland annat skolvärdar. Kommunals ombudsman i länet Barbro Öberg är kritisk mot kommunen.

- Först säger kommunen att det inte finns utrymme för elevassisterna i skolan. Nu kommer man tillbaka och vill ha plusjobb och kalla dem för något annat, men arbets-innehållet är elevstöd. Då säger Kommunal nej eftersom det är i strid med reglerna, säger hon.

Men Kalix kommuns personalchef Annika Airijoki säger att plusjobben inte ska ses som ersättning för de jobb i skolan, som ska bort.

- På alla de tjänster, där elevassistenter har fått sluta sin anställning, hade vi i samförstånd redan i januari och februari bestämt att vi inte tillsätter några plusjobb. Det är helt olika typer av arbetsuppgifter. En skolvärd finns i elevens uppehållsrum och bibliotek, medan en elevassistent jobbar nära en enskild elev. Elevassistenter kan inte omskolas till skolvärdar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".