Svårt att minska förskolegrupperna

Luleå kommun sliter fortfarande med att minska barntätheten i förskolan. Men det går inte särskilt fort framåt. Idealmålet som satts upp är 15 barn per grupp - men istället blev målet 17 barn i år.

Men än så länge ser verkligheten lite annorlunda ut. Marianne Lundström har jobbat 20 år på Hägerns förskola i Luleå.

- Vi har 18 barn nu. Nej förresten, vi har 19 barn, men bara tillfälligt, snart är vi 18 igen, säger hon.

Marianne Lundström säger att det är lite för många barn i förhållande till personal. Dessutom är det så att det fysiska utrymmena inte heller räcker till. Regeringen har satsat en miljard under förra året på att höja kvaliten inom barnomsorgen. Mer personal ska ge barngrupper med färre barn är det tänkt.

För många kommuner ställer dock platsgarantin till det - kommunerna måste erbjuda ett barn plats inom 4 månader. I Luleå har Barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordförande Ingrid Norberg en lösning.

– Vi planera en utökning av antalet förskoleavdelningar för att klara det här, säger Ingrid Norberg.

Målet är att det ska ner på 15 barn, men det måste ske stegvis enligt Barn- och utbildningsnämndens ordförande. För att klara målet krävs ungefär 40 nya förskoleavdelningar.

- Det kan ta några år, men jag vågar inte säga exakt, säger Ingrid Norberg.

I dag går det 3 personal på en barngrupp med 17 barn i Luleås förskolor. Marianne Lundström på Hägerns förskola beskriver hur personal- och barnsituationen såg ut för 20 år sen, 1986.

- Då var vi 4.25 personal på en grupp med 12 barn. Det är stor skillnad, men jag tycker ändå inte att det är något som märks på barnen, säger Marianne Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".