Nytt system stärker biltestverksamheten

Ett nytt system som kan beräkna hur elektromagnetisk strålning påverkar olika elektriska system har tagits fram vid Luleå tekniska universitet. På tisdagen presenterades systemet och tanken är att det ska stärka Norrbotten som centrum för världens biltester.

Det nya datasystem kan simulera hur elektromagnetisk strålning, från till exempel mobiltelefoner, påverkar bilars elektronik. Det finns exempel på att mobiltelefoner utlöst bilars airbags, att elektriska rullstolar börjat köra är utryckningsfordon passerat.

Det nya systemet ska utöver att förutsäga sådana händelser kunna simulera hur olika åtgärder fungerar för at motverka elektromagnetisk påverkan.

– Intresset från biltillverkare och bilkomponentföretag är stort och jag tror at det här systemet kommer att börja användas redan under det här halvåret, säger Jerker Delsing, professor på Eislab vid LTU.

– Det här ska kunna stötta bilföretagen som finns här och stärka Norrbotten som biltestregion. Med det kunnande som finns så hoppas vi att fler bilföretag kommer att lägga sina tester här och lägga mer av utvecklingen här, säger Jerker Delsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".