Friande dom för dödsmisshandel

Det blev friande dom för de två Luleåbor, som i september förra året var inblandade i ett bråk som ledde till döden för en tredje man.
Åklagaren ville att männen skulle dömas till fängelse i minst ett och ett halvt år för misshandel och grovt vållande till annans död -men tingsrätten valde att helt frikänna männen. Den man som avled bodde i stadsdelen Örnäset i Luleå. Dom två män som stod åtalade för misshandel och grovt vållande till annans död, hade i tillsammans bestämt sig för att söka upp, skrämma och misshandla sitt offer. Anledningen skulle vara att offret trakasserat en kvinnlig granne. I bråket ramlade han nedför trappan och hittades senare av granne. Han fördes till sjukhus och avled några dagar senare av sina skador. Så tolkade åklagaren händelsen, men dom åtalade männens berättelse var annorlunda. När de sökte upp offret i hans bostad blev det bråk och mannen som avled hade varit våldsam och angripit dem. Det bråk som uppstod gjorde att dom två åtalade männen tvingades att försvara sig och inte agera angripare. Rätten valde att fria istället för att fälla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".