1 av 3
Håkan Wretling, marknadsområdeschef Posten. Foto: Niklas Jälén.
2 av 3
SMS från Posten
3 av 3
Postens kontorssymboler

Handeln på internet lockar allt fler kunder

Allt fler handlar på internet och det innebär bland annat att Posten får dela ut mer paket, speciellt i glesbygden. Enligt postens marknadsområdeschef i norra Sverige Håkan Wretling ökar e-handeln med 30 procent per år.

- E-handeln eller distanshandeln ser väldigt lovande ut. När det gäller glesbygden och räknat per vuxen invånare, så är det betydligt fler paket, som skickas dit än till tätort typ Luleå, säger Håkan Wretling, marknadsområdeschef i norra Sverige. 

Det finns också en viss skillnad mellan män och kvinnor, när det gäller att utnyttja e-handel. Den vanligaste e-handlaren i Norrbotten är en gift eller sammanboende man mellan 20-49 år, heltidsarbetande och har minst gymnasieutbildning. Han bor i villa, har barn i skolåldern och arbetar i privata sektorn.

Kvinnan i länet utnyttjar inte internet lika mycket som mannen, kanske för att utbudet inte är så brett att det attraherar henne, men kvinnorna blir allt fler, säger Håkan Wretling.

Posten förtydligar också för kunderna var de olika kontoren finns och en skylt visar att där kan paket hämtas, brev skickas och frimärken köpas. En annan skylt visar att där kan man köpa frimärken och en tredje visar att det är ett företagscenter.

                

                       Posten satsar också på SMS i mobilen och där kan kunden få ett meddelande om till exempel när ett paket går att hämta.

                

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".