Oroande om droger i Kiruna

I Kiruna vet hälften av alla 14-åringar var de kan få tag på knark. Och det är många fler än tidigare. Det visar en undersökning som kommunen gjort.

Kommunen har gjort en drogvaneundersökning bland de 300 åttondeklassarna i Kiruna. Och varannan säger att de vet var de skulle kunna köpa knark. 2004 visste var tredje tjej och var femte kille.

De som säger att de har kompisar som har testat har också ökat - med 10 procent. Fler har också blivit erbjudna att köpa droger - 15 procent av de 14-åriga tjejerna har fått erbjudandet.

- Det chockar mig inte alls, säger Sven-Ingvar Mukka, som är med i gruppen föräldrar på stan. Vi hittar alltså stora fester hos 18-20-åringar där många tjejer är i 13-årsåldern. Och det är väldigt mycket folk i en lägenhet, säger Sven-Ingvar Mukka.

Med de här ökningarna i drogstatistiken skiljer sig Kiruna från landet i övrigt. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning frågar varje år 10 000 unga om droger och i deras undersökningar har alla drogsiffror minskat sen millennieskiftet.

- Snöbollen rullar på och den måste ju stanna någonstans, men just nu verkar det inte vara nåt stopp, för de unga pratar mycket om droger, säger Sven-Ingvar Mukka.

I undersökningen i Kiruna svarade fem procent av åttondeklassarna att de själva har testat knark - då handlar det om ecstasy och hasch.

Sven-Ingvar säger att den stora ecstasyhärvan som nystades upp i Kiruna förra året har satt spår. Det märks tydligt på högstadie- och gymnasiediscot.

- Barn från Gällivare och Malmberget kom och frågade vart de kan köpa knark eftersom de vet att det finns i Kiruna. Kirunaungdomarna ses tyvärr som lite ”hippa” efter alla skriverier. Och det är olyckligt, för finns det en efterfrågan så kommer ju drogerna också, säger Sven-Ingvar Mukka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".