Malin Isaksson och Ann-Christine Englund på Gammelstads konditori.

Lönebidrag gick tillbaka till staten

En del av dom pengar som ska gå till löner för funktionshindade som arbetar används aldrig. Under 2005 fick 11,3 miljoner kronor i lönebidrag betalas tillbaka till staten eftersom dom inte använts av arbetsförmedlingarna i Norrbotten.

Orsaken till att en del av lönebidragen i norrbotten inte används, är att arbetsförmedlingarna i länet inte har tillräckligt många SIUS konsulenter som kan ragga jobb till de funktionshindade. Det anser Ann-Christine Englund som själv arbetar som SIUS konsulent i Luleå.

I Norrbotten finns tretton SIUS konsulenter i åtta av länets kommuner.

– Men det finns underlag till fler, säger Ann-Christine Englund.

SIUS betyder särskild introduktion och uppföljningsstöd. En SIUS konsulent är en person från arbetsförmedlingen som fungerar som en länk mellan arbetsgivare och arbetssökande. SIUS konsulenten ordnar arbeten till de funktionshindrade och hjälper sen personen att lära sig de nya arbetsuppgifterna.

Ofta handlar det om enklare uppgifter som behövs utföras på en arbetsplats, men som arbetsgivaren själv inte riktigt hinner med. Arbetsgivaren får ett lönebidrag av för personen man anställer eftersom han eller hon har begränsad arbetsförmåga.

Men alla pengar som är avsatta för lönebidragen betalas inte ut i Norrbotten. Förra året fick drygt elva miljoner kronor lämnas tillbaka till staten och året innan, 2004, var summan 32 miljoner kronor.

- Det är svårt för många funktionshindrade att ordna varaktiga arbeten på egen hand, säger Ann-Christine Englund. Genom SIUS tar vi ansvaret att lära upp den sökande på arbetsuppgifterna och på sätt underlätta för arbetsgivaren.

En av de som fått arbete via en SIUS konsulent är Malin Isaksson som jobbar på Gammelstads konditori utanför Luleå.

Hon håller med om att det är lättare att komma in på arbetsmarknaden via en SIUS- konsulent. Malin Isaksson gör lite av varje på konditoriet men tycker att det är roligast att göra smörgåsar:

- Jag vet inte varför, men det är roligt. Att ha ett jobb är viktigt, man vill ju ha så att man kan leva och sånt där, säger Malin Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".