Näringslivet vill återreglera elmarknaden

De höga elpriserna har nu lett till att SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf föreslår att elmarknaden återregleras.

I dag är det tre stora elproducenter, som dominerar marknaden, nämligen Vattenfall, Fortum och Eon och förslaget om en återreglering stöds av chefen för pappers- och massaindustrin Smurfit Kappa i Piteå Tore Persson.

- Det är det snabbaste sättet att få ned elpriserna på en rimlig nivå. I praktiken har de fördubblats sedan i fjol och avregleringen har ju blivit helt fel. Förutsättningar är lite annorlunda nu. Avregleringen är baserad på i grunden statsinfluerade företag och elpriserna har drivits i i en riktning, som inte var avsedd. För att få en fungerande marknad krävs fler incidament, än tre stora företag, som tjänar oerhört mycket pengar här och stryper de förädlingskedjor, som vi har i olika branscher, till exempel järn, malm, stål och pappersindustrin. Detta har blivit en stor fördyring för Smurfit Kappa.

- Jag vill se en medelprissättning på elkraften, som har en viss koppling till produktionskostnaderna för vatten- och kärnkraft. Det behövs också fler elproducenter, säger Tore Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".