Ny rovdjursutredare

En ny rovdjursutredare utsågs av regeringen på torsdagen. Det blir centerns förre partisekreterare Åke Pettersson som tar sig an uppdraget att granska hur rovdjurspolitiken bör utformas.

Åke Pettersson tar över efter förre LRF-ordföranden Hans Jonsson som hoppade av sitt uppdrag i protest mot att socialdemokraterna bildat en intern rovdjursgrupp inom partiet.

Pettersson, som ledde den så kallade sårbarhets- och säkerhetsutredningen, störs inte av detta. Han ser uppdraget som en chans att för första gången kombinera ett starkt miljö- och djurintresse med sina erfarenheter som utredare.

Huvuduppgiften blir att se vad som kan göras för att minska konflikterna mellan rovdjur och människor. I stort sett alla rovdjur har ökat i antal sedan 1990 och den mest kontroversiella arten, vargen, börjar nu närma sig riksdagens etappmål på en stam på 200 djur.

Åke Pettersson är medlem i både LRF och Jägareförbundet vilket kommer att väcka misstänksamhet i så kallade bevarandekretsar:

- Jag har inga förutfattade meningar. Jag kommer att nollställa mig, säger han till TT

Utredningen ska vara klar senast vid utgången av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".