Lustgas läcker från skogsdikning

Dikad skogsmark med mycket organiskt material är en källa för växthusgasen lustgas. Lustgas och metan är mycket skadligare som växthusgas än koldioxid. Därför är även små ökningar i flödet av dessa mycket betydelsefulla för en förstärkning av växthuseffekten.

På dikad skogsmark i hela landet avgår växthusgaser till proportionerna 88 procent koldioxid, 1 procent metan och så mycket som 11 procent lustgas. Detta har forskarna i det stora forskningsprogrammet LUSTRA, som administreras av SLU, kommit fram till. Genom att räkna om effekten av dessa gaser till koldioxidekvivalenter kan man jämföra siffrorna.

Lustgasutsläppen motsvarar 1,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, vilket utgör 18 procent av Sveriges totala utsläpp av lustgas orsakat av mänsklig verksamhet.

Forskarna har mätt lustgasavgången från olika typer av skogsmark. Avgången är betydligt större från skog på mineraljord med hög halt av organiskt material än från torvjordar. Troligen beror det på att mineraljordarna tidigare ofta har varit åkerjordar med ett högt kväveinnehåll. Mellan olika delar av landet skiljer sig däremot inte utsläppen mycket.

Resultaten från denna studie kan få stor betydelse för de internationella klimatförhandlingarna likaväl som för beslut inom skogsbruk och naturvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".