Britt Westerlund (s) Luleå. Foto: Niklas Jälén

Landstingsfullmäktige känner sig överkört

Det högsta beslutande organet landstingsfullmäktige känner sig överkört av landstingsstyrelsen och hela 39 procent har under det senaste året övervägt att lämna sitt förtroendeuppdrag.

- Bristande information är en av orsakerna, säger moderaten Kurt Hauptmann i demokratiutskottet.

Enkätundersökningen är genomförd på initiativ av demokratiutskotten på de ledamöter som befann sig i fullmäktige i december 2005. Resultatet visar att för lite information gör att de bara är ett fåtal som avgör frågorna i fullmäktige vilket är ett hot mot demokratin menar Kurt Hauptmann.

- Det som formellt är beslutat i landstingsstyrelsen är otroligt svårt att ändra på, säger han. Orsaken är att det inte går att tränga in djupare i materialet på så kort tid och det blir därför ofta landstingsstyrelsens ledamöter som fortsäter sin debatt i fullmäktige.

Enkätsvaren visar att hela 60 procent i fullmäktige menar att lanstingsstyrelsen redovisar för få beslutsalternativ att ta ställning till och närmare 40 procent menar att det är helt omöjligt att bilda sig en uppfattning i ärendet. Att ändå behöva fatta ett beslut kan leda till att de förtroende valda lämnar sinta uppdrag.

Fullmäktige lägger nu fram förslag till diskussion för att kunna förändra arbetsmetoderna, säger landstingsfullmäktiges ordförande Britt Westerlund (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".