1 av 3
En skoter gick genom isen i Södra hamn.
2 av 3
Skotern körde genom isen i Luleås södra hamn.
3 av 3
Linus Nyström som körde skotern genom isen.

Skoterförare gick genom isen

En skoterförare gick igenom isen i dag i Södra hamn i centrala Luleå. Linus Nyström kunde själv ta sig upp ur vaken och fick sedan hjälp att bärga sin skoter.

Det var en grupp elever från gymnasiet som hade valt att ta en skotertur som kunde ha slutat illa. Enligt en förälder skulle klassen på Hackspetten i Luleå ha friluftsdag och åka på skidutflykt till Kåbdalis, men skolan hade glömt att beställa bussar.

                

Därför valde några elever i stället att ta en skotertur. Skoterföraren Linus Nyström, lyckades själv ta sig upp ur vaken. Han kunde inte föreställa sig att vattnet vid kajkanten var djupt:

– Nej, jag trodde det var vanligt flödvatten. Jag körde först en bit längre bort och då var det väl en halv decimeter flödvatten. Det här var kul tänkte jag och körde runt igen, säger Linus Nyström.

Men då brast isen helt plötsligt under honom.

– Då kände jag att det släppte igenom på bakändan, sen ställde sig skotern med nosen i vädret och satte sig.

Skotern låg sedan på en nedre isbotten ett bra tag medan Linus Nyström och kamrater försökte fästa linor vid den. En dykare kunde sedan hjälpa till så skotern kunde dras upp.

– Isar är lite läbbiga tycker jag, säger Linus Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".