Satelliten Venus Express som nu nått sitt mål och lagt sig i en omloppsbana runt planeten Venus. Foto: ESA.

Venus Express på plats i rymden

Efter fem månader har nu den Europeiska satelliten Venus Express nått sitt mål och lagt sig i en omloppsbana runt planeten Venus. Ombord finns ett mätinstrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna, IRF.

Venus Express började sin resa mot planeten Venus den 9 november förra året och färden på 400 miljoner kilometer avslutades i förmiddags då satelliten gick in i sin omloppsbana kring Venus.

- Det känns jättebra, för nu kommer vi att få mätdata från Venus, säger Herbert Gunell, doktor i plasmafysik vid IRF i Kiruna.

Satelliten tillhör den europeiska rymdorganisationen ESA och det svenska mätinstrument som finns ombord är ett av sju som från och med nu kommer att skicka hem data till jorden.

- Det mätinstrument som gjorts i Kiruna mäter partiklar i atmosfären kring Venus. Likadana mätningar görs sen två år tillbaka i atmosfären runt planeten Mars och mätningar har också gjorts runt jorden, berättar Herbert Gunell.

De tre planeterna skiljer sig väldigt mycket från varandra och forskarna hoppas kunna förstå varför dem gör det.

Venus är vår närmaste granne och planeten kännetecknas av att den har en tjock atmosfär och att det är oerhört varmt. Temperaturen är 465 grader och ingen tror att det kan finnas något liv där. Mars har istället en väldigt tunn atmosfär, tunnare än jordens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".