Ladda ner musik lagligt och gratis

Älvsbyns kommunbibliotek erbjuder nu lån av digital musik för nedladdning direkt till din dator eller mp3-spelare. 170 000 musikfiler finns att välja på. Låtarna kan lånas i sju dagar eller som endagslån.

Musikstilarna varierar, det finns allt från barnmusik till metal. Nedladdningen är laglig och helt utan kostnad. Om man väljer att låna hem en låt i sju dagar måste man ha en dator, men endagslånen ska även fungera på de flesta mp3-spelare. Dock inte på Apples I-pod som inte stödjer wma-formatet.

Låtarna är i wma-format och efter att lånetiden har gått ut ligger låten kvar på hårddisken, men kan inte längre spelas.

Maria Thysell på Älvsbyns kommunbibliotek säger att det här var en bättre lösning, eftersom biblioteket inte har CD-skivor för utlåning.

I nuläget har ett avtal på ett år tecknats med företaget som tillhandahåller databasen med musik från de flesta stora skivbolagen. Biblioteket får betala ungefär 6000 kronor för tjänsten, men det kan bli mer pengar beroende på hur många som väljer att låna hem musikfiler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".