Rädda liv i väntan på ambulansen

Nu ska telefonoperatörerna på SOS alarm få utbildning i hur dom ger råd till människor som ringer in i nödsituationer. Det är genom att dom anställt en vårdutvecklare som systemet ska förbättras och förhoppningsvis rädda fler liv.

För cirka ett år sen tillsattes tjänsten som vårdutvecklare för SOS alarm. En av de främsta uppgifterna är att lära operatörerna hur man ställer en snabb diagnos när någon ringer in, för att sen kunna ge råd och tips om hur man ska lindra skadorna i väntan på ambulansen.

Helena Nord Ljungqvist är akututbildad sjuksköterska i grunden och numera vårdutvecklare för Luleå- Skellefteå området. Hon säger att tjänsten behövs för att koppla ihop alla dom baser som ligger inom SOS alarms område med vården, och på så sätt höja kompetensen.

Just nu pågår en forskningsstudie som heter TANGO, där operatörerna ger råd om att antingen bara ge hjärtkompressioner eller inblåsningar och hjärtkompressioner, till folk som ringer in i nödsituationer, beroende på situationen.

Man kan genom studien sedan se vika råd som gav bäst resultat och på så sätt förbättra systemet. Vårdutvecklarens uppgift är att samla in och följa upp materialet och skicka det viadare till Stockholm och Karolinska institutet där det slutligen sammanställs.

– Responsen har varit väldigt positiv, man säger att jag behövs, säger Helena Nord Ljungqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".