Skoterförare förstör åkermark

Ett stort problem för markägare i Norrbotten är skoterförare som kör på åkermark och i ungskog. Konsekvensen för markägarna blir att marken inte går att odla för att tjälen sitter kvar i marken långt in på sommaren

Kjell Norrbin driver ett gårdslakteri i Kalix och han har också mycket åkermark där han bland annat odlar spannmål för att mata sina djur med. Han berättar att skoterkörningen har inneburit stora ekonomiska förluster för honom.

- Kan inte jag så på våren så kan jag inte få en vettig skörd, då är ju frågan hur man ska värdera den. Jag har ju dock flera hundra djur som jag ska försörja med foder och jag har fått lägga ner många extra maskintimmar, säger han.

- Det jag rent uppenbart vet att jag har förlorat sen jag började bruka marken 1987 så är det iallafall 400 000 kronor som direkt kan härledas till skoteråkarna, säger Kjell Norrbin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".