Kvicksilverhalten i fisken i Torneälven vid Jukkasjärvi har sjunkit

Nyligen tagna prover av gädda i området visar att kvicksilverhalten har halverats sen 1993 då de senaste proverna togs. Kvicksilvret kommer från sjön Ala Lombolo.

Värdet idag ligger långt under gränsvärdet och är ofarlig att äta, enligt Malin Berglundh vid Kiruna kommun.

Gravida och ammande kvinnor bör dock inte äta fisken eftersom även lite kvicksilver anses kunna skada foster och spädbarn.

Det var 1991 som man upptäckte att sjön Ala Lombolo, som ligger vid värmeverket i Kiruna, var svårt förgiftad av kvicksilver. Kvicksilvret kommer från LKAB och Folktandvården och släpptes ut före 1969.

Från Ala Lombolo går bäcken Lousaajokki som mynnar ut i Torneälven vid Jukkasjärvi. 1993 togs därför prover på gädda och det visade sig att Jukkasjärvigäddan hade förhöjda halter av kvicksilver.

12 år senare har nu nya prover tagits på bland annat gädda, berättar Malin Berglundh som leder projektet Ala Lombolo. Och glädjande nog har kvicksilverhalten i gädda halverats sen 1993 men det är fortfarande så att man ser en skillnad jämfört med gädda som fiskats på annat håll.

- Gäddan i Jukkasjärvi visar förhöjda halter när vi jämför med gädda som fiskats längre uppströms Torneälven, berättar Malin Berglundh.

Varför kvicksilverhalten i Jukkasjärvi-gäddan minskat vet man inte.

-Ala Lombolo är lika förorenad nu som för 12 år sen. Det kan till exempel vara så enkelt som att proverna tagits på olika platser, säger Malin Berglundh.

Prover har också tagits på de smådjur, mestadels insekter, som lever på Ala Lombolos botten.

- Vi har tagit prover på bland annat fjädermygglarver och proverna visar att de får i sig kvicksilver och det kan ju sen föras vidare till större djur i näringskedjan, säger Malin Berglundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".