HSB planerar bygge i Kiruna

Enligt fastighetsbolagen i Kiruna är trycket mycket stort från unga utflyttade Kirunabor som vill flytta tillbaka till stan och lägenhetsköerna växer för varje dag. Men trots att det inte finns några lediga lägenheter väljer kommunen att ligga lågt.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) tycker att man ska vara försiktig med att ordna fram fler bostäder.

- Vi måste lösa detta med klokskap och förnuft så att vi inte står med en massa tomma lägenheter när bygg-boomen är över.

Hur ser du på att man kanske missar inflyttning?

- Det är jättekul att det har vänt. Och vi ska möta det här.

Kommunala Kirunabostäders plan för i år är att bygga om kontorslokaler i centrum till 20 små läghenheter och även öppna ett igenbommat hus på Lombolo som kan byggas om till 10-15 smålägenheter.

Medan kommunen och Kirunabostäder vill avvakta med att skapa ett större antal lägenheter är HSB på offensiven.

Vdn för HSB Norr Jesper Josbrant säger att det är viktigt att satsa i Kiruna nu.

- Det är bostadsbrist och för att få folk att flytta till kommunen och behålla de som redan finns där måste det tillföras lägenheter. Även om bygget kommer igång först om 1-2 år är det viktigt att människor får känslan av att det är projekt på gång. Det skapar tillit och framtidstro, man ser att det snart kommer att finnas alternativ att flytta till.

HSB är spekulanter på kommunens runt 120 kallställda lägenheter på Terrassgatan. Man ska undersöka om det är lönt att renovera de igenbommade husen eller om man ska satsa på nybygge där.

- Det är en vidunderlig utsikt därifrån och det är ”säker” mark som inte kommer att påverkas av gruvbrytningen på många år, säger Jesper Josbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".