Länsrådet Håkan Spett, en av de som har beslutat om de nya reglerna. Foto Jon Hedström.

Nya regler för småviltsjakten i Norrbotten

Igår beslutade länsstyrelsens rennäringsdelegation om nya regler för småviltsjakten ovanför odlingsgränsen i Norrbotten. De nya reglerna innebär stora förändringar, främst för utländska jägare.

Hans Swedell är ledamot i rennäringsdelegationen och kommer från Kiruna. Han är nöjd med de nya reglerna.

– Vi har gått tillbaks till basidén med jaktfrågan ovanför odlingsgränsen, att ortens jägare skall ges tillfälle att jaga. Vi får också kontroll på våra utländska jägare, säger Hans Swedell.

Torsten Nilsson som är jakthandläggare vid länsstyrelsen säger att det nu också blir möjligt att hårdare straffa jägare som bryter mot reglerna.

– Vi har ju haft väldigt små möjligheter att ge någon annan påföljd än att konfiskera den fågel som de har skjutit över tilldelning. Nu har vi försökt att föra in straffsanktioner här som gör det möjligt att förhindra att de har möjlighet att lösa jaktkort under en följd av år framåt, säger Torsten Nilsson.

Länsrådet Håkan Spett säger att det har varit problem med de utländska jägarna när jakten har varit tillåten tidigare i Norrbotten än i tillexempel Västerbotten.

- Problemen har varit att de utländska jägarna inte har haft möjlighet att jaga på andra platser i Sverige och därför har väldigt många kommit hit för att jaga, säger Håkan Spett.

Jaktavgiften för dygnskort höjs från 150 till 200 kronor, men det är ändå den lägsta avgiften i Sverige.

Ändringar i villkoren för småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen i Norrbottens län jaktåret 2006/2007

· Senarelagd jakttidspremiär vid småviltjakt på statens marker ovan odlingsgränsen i Norrbottens län för alla i Sverige icke folkbokförda jägare jaktåret 2006/2007 till den 11 september.

· Införande av krav på inhemsk ( i Sverige folkbokförd) åtföljare - jaktansvarig eller jaktvärd - vid all småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen i Norrbottens län för alla icke i Sverige folkbokförda jägare. (Gäller redan utomnordiska jägare)

· Införande av en övre spärr avseende antal dygnskort som får lösas för sammanhäng-ande jakt inom kvoterade jaktområden under kvoteringsperioden.

· Upprättande av jaktcamp kräver särskild upplåtelse från länsstyrelsen. Jaktcamp är här ett eller flera större (8-mans och större) tält eller tre och flera normalstora tält i samling. Övrig tältning i samband med jakt mer än fyra nätter på samma plats är inte tillåten. Jägare boende i otillåten tältning kan förlora jakträtten.

· Förseelse mot ”Allmänna villkor” medför konfiskering av (alla) fällda fåglar och avstängning från möjligheten att lösa nytt jaktkort i upp till 5 är.

· Höjning av avgiften för dygnskort från 150 kr till 200 kr

Källa: Länsstyrelsen i Norrbottens län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".