Björn Sprängare och Martin Ivert, LKAB.Foto: Niklas Jälén

Ingen sänkt pension för LKAB-chefen

Det blev ingen sänkt pensionsersättning för LKAB-chefen Martin Ivert, trots hård kritik från bland andra gruvarbetare, som anser att den är för generös.

Det tidigare avtalet ska hållas, säger styrelseordföranden Björn Sprängare.

- Om man vill kalla det för omförhandlinger eller inte kan man diskutera, men vi har diskuterat frågan och kommit fram till att vi ska följa ingångna avtal. Avtalet med Martin Ivert är visserligen inte bra. men det är tecknat och vi följer avtalet, säger han.

Martin Ivert fick 3.9 miljoner i lön i fjol plus 10.4 miljoner i pensions- inbetalning, men när en ny VD tillträder 2008, blir det inte samma typ av avtal.

- Då följer vi nya riktlinjer från 2003 med en annan konstruktion av pensionsavsättningarna och det innebär lägre pension, oklart hur mycket, säger Björn Sprängare.

Martin Ivert säger att han är nöjd med att parterna kommit i mål på detta sätt och kan lägga det bakom sig.

- Jag har förståelse för kritiken mot avtalet, men samtidigt har jag fått ett stort stöd från väldigt många anställda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".