Hög prioritet åtgärda Ala Lombolo

Nu anlitas en konsult för att ta fram ett åtgärdsprogram för saneringen av den svårt kvicksilverförgiftade sjön Ala Lombolo i Kiruna. Om ett år är det tänkt att konsulten ska ha en färdig rapport som kan presenteras för Naturvårdsverket.

På Ala Lombolos botten finns drygt 200 kilo kvicksilver som släpptes ut av Folktandvården och LKAB före 1969. Att sanera sjön blir allt mer angeläget i takt med att marken kring gruvan spricker. Det kan i värsta fall leda till att vattentillförseln till sjön minskar och då kan kvicksilvret frigöras och förgifta Torneälven.

-Vi kommer aldrig att tillåta att det sker. Vi måste se till att Ala Lombolo får ett tillflöde av vatten i väntan på en eventuell sanering, säger Malin Berglundh, som leder projektet Ala Lombolo vid Kiruna kommun.

Att åtgärda Ala Lombolo har hög prioritet. Sjön återfinns som nummer två på länsstyrelsens lista över prioriterade miljöåtgärder.

Sen föroreningarna upptäcktes 1991 har olika åtgärder utretts, men det har varit svårt att komma fram till en lämplig metod. Det hela försvåras också av att det i sjön dessutom finns 170 lådor instabil ammunition som måste bort innan saneringen kan påbörjas.

Kvicksilvret på Ala Lombolos botten ligger där det ligger, men hela tiden frigörs lite kvicksilver som påverkar djurlivet. Nyligen tagna prover visar visserligen inga alarmerande resultat, men att smådjuren som lever på sjöns botten är påverkade av kvicksilvret. Det kan sen föras vidare till större djur i näringskedjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".