EU intresserat av kustbana

Det finns ett stort intresse inom EU för Norrbottniabanan och det är viktigt att banan tas med i det europeiska transportnätverk som det ska tas beslut om 2004. Det anser Jeanette Nilsson som arbetar på Norrbottens och Västerbottens gemensamma EU-kontor i Bryssel.
Nyligen arrangerades ett seminarium om Norrbottniabanan i Bryssel riktat till EU-parlamentariker och personer från EU-kommisionen. Med på seminariet fanns, förutom representanter från styrgruppen för Norrbottniabanan, också företrädare för näringslivet, bland annat från pappersbruket Kappa Kraftliner i Piteå. Jeanette Nilsson, som också sitter med i styrgruppen för Norrbottniabanan, säger att det finns ett stort intresse för en förlängning av banan upp i Västerbotten och Norrbotten och att man på så vis binder samman Sverige och Finland med Norrbottniabanan. Just nu pågår en revidering av det europeiska transportnätverket och det är viktigt att få med Norrbottniabanan där, menar Jeanette Nilsson. Men först krävs det att banan tas med i Banverkets nationella banhållningsplan. Sammantaget innebär det, enligt Nilsson, att banan pekas ut som ett prioriterat projekt och att man kan få EU-bidrag till den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".