1 av 5
Röda fanor fanns det gott om. Foto: Jon Hedström.
2 av 5
Många hade tagit med sig egna plakat. Foto Jon Hedström.
3 av 5
Budskapen varierade. Foto: Jon Hedström.
4 av 5
Leif Hjalmarsson (s), tycker att en tandvårdsreform är nödvändig. Foto: Jon Hedström
5 av 5
Anne-Gärd Näckstam (s), tycker att jämställdheten är den viktigaste frågan idag. Foto: Jon Hedström.

Många ville demonstrera på 1 maj i Luleå

Socialdemokraternas förstamajdemonstration i Luleå lockade väldigt många människor. Med blåsorkester och röda fanor startade tåget vid järnvägstationen och fortsatte sedan genom staden till tonerna av Internationalen.

Arbetarrörelsens egna hitlåt kan man väl kalla Internationalen som spelades av Blåsorkestern blåsningen från Luleå som gick i täten för tåget som var fullt av plakat med budskap som till exempel ”Stoppa våldet” och ”Önskan om en humanare invandrarpolitik”.

En av dem som fanns på plats för att visa att arbetarrörelsen är levande var Leif Hjalmarsson socialdemokrat från Luleå. Han säger att det går bra för Sverige nu och därför finns det möjlighet att genomföra tydliga praktiska förändringar för människor.

– En ordentlig tandvårdsreform behöver vi. Det är alldeles för många som har svårigheter med att kosta på sig att kunna hålla efter sina tänder på ett riktigt bra sätt, säger Leif Hjalmarsson.

En som håller med om att arbetarrörelsen lever är Irene Öman som säger att det är viktigt för ungdomar att komma ihåg vad arbetarrörelsen har byggt upp genom åren.

Anne-Gärd Näckstam sitter i kommunfullmäktige i Luleå och hon är också med i jämställdhetskommittén. För henne är det självklart vilken som är den viktigaste frågan idag.

– Jämställdhetsfrågan är definitivt den viktigaste frågan. Vi har kommit en bra bit på väg men det finns jättemycket kvar att göra, säger Anne-Gärd Näckstam.

Svenkt näringsliv hotar Sveriges tillväxt

Näringsminister Tomas Östros sa i sitt förstamajtal att Svenskt näringsliv hotar Sveriges tillväxt genom att finansiera kampen för arbetsgivarens rätt att inte teckna kollektivavtal.

- Svenskt Näringsliv och dess VD Urban Bäckström vill driva klockan tillbaka till 70-talet och slopa arbetsmarknadslagarna, sa Östros i sitt tal.

I Pajala enades LO och (s) efter många års strider 

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".