Åtalade för mord

Åklagare Ulrica Schönbäck väckte i dag åtal mot tre män som misstänkta för mordet på en 28-årig man från Uzbekistan. Den mördade mannen hittades i en snödriva i Gällivare på nyårsdagen. Mannen utsattes för en brutal misshandel innan han slutligen mördades.

De tre männen, samtliga i 30-årsåldern, två från Azerbadjan samt en man från vitryssland åtalas för mord. Två av de åtalas även alternativt för medhjälp till mord.

En har erkänt mordet, en förnekar helt brott och en nekar till mordanklagelserna.

Den mördade mannen misshandlades brutalt innan han dödades. Han blev slagen med en yxa, en spegel och en stol samt med en kastrull eller en stekpanna. Dessutom fick han liggandes på golvet ta emot knytnävsslag och sparkar av de tre åtalade.

Enligt åklagaren bands offret sedan fast på en stol med hjälp av tejp och han skars i ansiktet med kniv. Misshandeln fortsatte innan en plastpåse slutligen sattes över mannens huvud och han dog. Mordet var enligt åklagaren planerat då de tre i förväg hade placerat ut yxan, tejpen och en kniv i lägenheten där mannen mördades.

Efteråt städade de lägenheten, packade in den döde och grävde ner honom i en snödriva i ett skogsområde efter länsväg 830 där mannen hittades på nyårsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".