Industriprojekt kan få fart på Kallax Cargo

Den ryska flygrutten Arctica ett, som Kallax Cargo länge har väntat på, kan komma att öppnas för trafik. Enligt vad Norrbottensnytt erfar finns det planer på ett omfattande industrisamarbete mellan Ryssland och Sverige där en öppning av den ryska flygrutten ingår.
För att det internationella fraktflyget via Kallax Cargo i Luleå ska börja fungera fullt ut som det var tänkt från början krävs att Ryssland upplåter sitt nordliga luftrum för trafik. Förhandlingarna om detta har gått trögt men nu verkar det som att den grupp som förhandlar med Ryssland för Kallax Cargos räkning hittat en lösning. Det handlar om att hjälpa Ryssland med deras föråldrade trafikledningssystem mot att dom öppnar Arctica ett. Idén är att bygga upp en ny, och förhållandevis billig teknik för flygtrafikledning i Ryssland, kallad ADS-B som Svenska Luftfartsverket dotterbolag Swedavia är världsledande på och som för övrigt är på väg att införas som europastandard efter 2005. Tanken, när det gäller Ryssland, är att testa systemet i ett första steg på flygrutten Arctica ett. Enligt planerna ska projektet genomföras i tre steg där slutfasen är en total utbyggnad i hela Ryssland. Höga tjänstemän inom den Ryska luftfartsmyndigheten, har enligt vad Norrbottensnytt erfar, givit ett muntligt ja till idén. Satsningen, kan om den genomförs, leda till ett omfattande industriellt samarbete mellan Sverige och Ryssland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".