Penningförfalskare är i farten i Luleå

Polisen i Luleå avslöjade i helgen en 24-årig man som nu misstänks för penningförfalskning. Han hade 10 stycken oäkta tusenlappar på sig när polisen visiterade honom vid en bensinstation.

Det var personal inne i butiken som upptäckte att mannen försökte handla med en tusenlapp som inte hade de stämplar, som de ska ha.

- Bland annat saknas den halvmåne som man ser i en genomlysning av en tusenlapp av senare årgång, säger man på Luleåpolisen.

Mannen hade också mycket andra pengar. Nu har de misstänkta pengarna skickats till SKL, statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

Det är flera år sedan Luleåpolisen beslagtagit en sådan stor summa pengar som misstänks vara förfalskade.

- Vi vill uppmana särskilt butiksinnehavare att genomlysa större penningvalörer för att kolla om dom är äkta, säger Luleåpolisen.

Om mannen skulle åtalas och fällas för penningförfalskning så kan det bli en påföljd från böter upp till åtta års fängelse, om brottet är grovt till exempel om en person har egen sedelpress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".