Utsläpp på Ferruform

Ett 20-tal anställda på verkstadsföretaget Ferruform i Luleå har fått uppsöka företagshälsan i samband med att 120 liter kemikalier av misstag blandats och giftig gas bildats i lokalen.

Det var vid ett underhållsarbete som en anställd på söndag kväll glömde att stänga av två kranar och kemikalier läkte ut.

- Vi blir ju oroliga och funderar på hur detta kunde hända, säger Mattias Olofsson produktionsledare på Ferruform, som har varit med i efterarbetet

Det var på söndagskväll som man på Ferrumform tömde ut ett stort kemikaliekar på 20 kubikmeter. Tanken var att karet skulle förbli tomt, men en anställd glömde att stänga av ett par kranar och under ett och ett halvt dygn så läkte kemikalier ut och blandades och på det sättet uppstod farliga nitrösgaser.

På tisdag morgon upptäcktes läckaget och räddningstjänsten kontaktades för att sanera området. Men det var inte förrän vid lunchtid som de övriga anställda informerades, säger direktör Peter Björk på Ferruform.

- Vi får försöka att blir bättre med att komma ut med informationen så fort som möjligt.

Ett 20-tal anställda har fick samma dag som incidenten uppstod besöka företagshälsan. Men symtom som illamående huvudvärk och yrsel kan komma upp till två dagar efter.

- Ledningen måste nu se över säkerhetsrutinerna, säger Heino Wahter i verkstadsklubben IF Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista