Rymdturism planeras i Kiruna

Brittiska Virgin Galactic som planerar att starta kommersiella rymdflygningar, vill göra Kiruna till en av sina baser.

Planeringen har redan startat och om fem år räknar rymdbasen Esrange med att man ska komma igång med verksamheten.

Olle Norberg är chef för rymdbasen Esrange har haft flera kontakter med företaget och tror på satsning.

- Det skulle vara ett väldigt roligt tillägg till den turism som finns idag och även till den rymdverksamhet som vi har idag och det är en klar utveckling till det bättre, säger Norberg.

Han tror inte att det behövs så väldigt mycket mer personal för att planerna ska kunna genomföras men säger att det i dagsläget är svårt att sia om hur det blir.

Rent praktiskt handlar det om två farkoster som lyfter från marken, ett bärflygplan som har ett raketplan med sig.

När ekipaget kommit upp till en höjd av 15 km frigörs raketplanet och raketmotorn tänds. Raketplanet åker sen upp till en höjd av 120 km.

- Man blir tyngdlös i ungefär fem minuter och har en fantastisk utsikt över norra Europa, till Svalbard och Island och får en upplevelse för livet, säger Olle Norberg.

Upplevelsen beräknas kosta ca 1,5 miljon kronor.

- Det handlar om mycket pengar och de som kommer att köpa resorna är rika människor, lite äldre som har sitt arbetsliv bakom sig.

Esrange kommer under de närmaste åren att jobba för att möjliggöra planerna. Bland annat handlar det om att utreda vilka tillägg som behöver göras på infrastruktur.

Om fem år, 2010 eller 2011, räknar Olle Norberg med att rymdresorna ska kunna komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista