Åtalad för grovt vapenbrott

I dag skulle tre turkiska och två svenska män åtalas för grovt vapenbrott vid Luleå tingsrätt. Men endast en person blev åtalad, en 28-årig restaurangägare i Luleå. Han erkände vapenbrott men inte att det skulle vara grovt.

Av de övriga fyra misstänks en ha flytt landet, och de andra tre har ändrat sina historier så mycket från de inledande förhören att åklagaren behövde mer tid för att komplettera förhören. Bevisning i form av telefonavlyssning finns också.

28-åringen erkände att han har åkt ner till Stockholm och köpt en pistol Smith & Wesson 9mm och en revolver Smith & Wesson 357magnum. En till pistol köptes också men den fungerade inte. Vapnen har sedan tagits till Luleå med bil och låsts in i ett kassaskåp på mannens restaurang.

28-åringen sa vid rättegången att han inte visste vad han skulle använda vapnen till utan att det var ett impulsköp när han egentligen skulle köpa en pizzaugn. Hans advokat Johnny Sjöberg säger så här om förklaringen.

- Han är ju pizzabagare och restaurangägare så det var hans avsikt med resan. Resan skedde på en röd dag och då är ju inte affärer öppet och hans kontakter hade tydligen inte heller öppet. Det blev ingen pizzaugn utan det blev pistolen och en revolver, säger Johnny Sjöberg.

Vad skulle han ha vapen till?

- Det har han inte kunnat lämna någon förklaring till utan han säger att det var en impulshandling och han hade inte tänkt vad han skulle ha vapnen till, det är hans förklaring, säger Johnny Sjöberg.

Dom för 28-åringen meddelas den 18 Maj klockan 14.00 vid Luleå tingsrätt.

En ny rättegång kommer att hållas för de andra fyra personer som egentligen också skulle ha åtalats idag. Troligen dröjer det till hösten innan den blir aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".