Nästan ingen dödlig trädsvamp i länet

I mellansverige och ända upp i Västerbotten har svampen greminiella slagit hårt mot skogsbruket och fått mängder av träd att dö. Men Norrbotten har i stort sett klarat sig från angrepp enligt Skogsvårdsstyrelsen.
Håkan Håkansson som är skogsvårdschef på Skogsvårdsstyrelsen säger att han haft kontakt med myndighetens alla distrikt och med skogsnäringen och att det inte förekommer några stora skador i Norrbotten av greminiella. Det handlar om en svamp som gör att tallens barr blir bruna och dör och så småningom hela trädet. I länet har, enligt Håkan Håkansson, bara enstaka planterade träd av sorten Contorta drabbats lindrigt av skadesvampen. I Västerbotten har Storuman och Sorsele stora angrepp av svampen och redan ifjol drabbades kustområdet. Norrbotten är hittils i stort sett förskonat från svampen enligt Håkansson, men han utesluter inte att en blöt höst kan ändra på det. - Svampar av den här arten de är ju som alla svampar, de grasserar ju som mest då sporspridningen är störst under hösten, säger han. Blir det en fuktig höst är risken stor att även Norrbotten drabbas. Det finns, enligt Håkan Håkansson, en oro bland skogsnäringens företrädare. - Det är mycket stora bekymmer, det är mångmiljonbelopp som man går i förlust i de trakter där det här har slagit hårt, så naturligtvis är man rädd för att det här ska komma och man vill definitivt inte ha hit det, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".