Kommunala flygplatser viktiga

Nästan 3 miljoner människor har en kommunal flygplats som sin närmaste flygplats. Om dessa inte fanns skulle det betyda kraftigt förlängda restider för den delen av befolkningen. Det visar en ny kartläggning om flyg som Glesbygdsverket genomfört.
Därför är det bland annat viktigt att statens driftbidrag till kommunerna, som just nu ses över, får finnas kvar och inte försämras säger Kerstin Lindblad, utredare på Glesbygdsverket. Regeringen har beslutat att införa allmän trafikplikt, som innebär garanterad flygförbindelse, på linjerna Gällivare, Arvidsjaur samt Pajala till Luleå. Rikstrafiken, som har i uppdrag att upphandla flygtrafik på dessa linjer, ska vara klar med det i augusti. Upphandlingen är ett bra och ett steg i rätt riktning, men man bör se över om fler linjer ska omfattas, säger man på Glesbygdsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".