Thomas Nilsson ordförande i Gruvfyran, Malmberget med avdelningens första fana från 1895. Bild: Maritha Mossberg.

Hundraårig epok går i graven i Malmfälten

Den första maj upphörde Gruvfyran att vara en egen facklig avdelning. Nu finns Gruvfyran kvar som en facklig klubb i Industriförbundet.

Gruvfyran bildades för 111 år sedan med att dåvarande ordförande slog snusdosan i bastulaven i Finn-Jakobs bastu i Malmberget i januari 1895.

Det sista mötet för Gruvfyran som avdelning avslutades på samma vis.

Thomas Nilsson ordförande i Gruvfyran säger att namnet Gruvfyran kommer att leva kvar.

-Gruvavdelningarna har varit oerhört starka fackliga avdelningar, men vi kommer inte att bli försvagade utan fortsätter med samma styrka, säger Thomas Nilsson.

Det dagliga fackliga arbetet kommer inte att påverkas nämnvärt trots att Gruvfyran försvinner som avdelning. Den stora skillnaden är att de inte längre aktiva gruvarbetarna, pensionärerna, kommer att få vända sig till Industriförbundets avdelning 1 i fortsättningen.

Och med en gruvarbetares envishet kommer Gruvfyran att även i fortsättningen att kalla sig för just Gruvfyran.

-Vi är gruvfolk och har all rätt att kalla oss gruvfolk och det kommer vi att göra i fortsättningen också, säger Thomas Nilsson ordförande i den fackliga klubben Gruvfyran som numera tillhör industriförbundet avdelning 1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista