Alkolås bättre än förlorat körkort

Alkolåsprogrammet som funnits i Norrbotten i snart tre år har varit lyckat. Av de 46 personer som hittills beviljats alkolås i fordonet istället för att förlora körkortet har tre personer gått igenom programmet utan problem. Tio har blivit uteslutna från programmet av olika anledningar. Britt Dahlin som är ansvarig jurist och sakkunnig i körkortsfrågor vid länsstyrelsen i Norrbotten är nöjd med det resultat som de hittills kan se.

Den som misstänks för rattfylleri eller grovt rattfylleri har sedan hösten 2003 möjlighet att ansöka om deltagande i alkolåsprogram istället för att vara utan körkort. Att gå med i programmet är dock förenat med vissa villkor som gäller under två år och deltagandet sker på egen bekostnad.

Httills har länsstyrelsen i Norrbotten registrerat 46 personer i alkolås- projektet. Av de har tre personer gått igenom hela den tvååriga prövotiden utan problem. Därutöver har 10 personer blivit utelutna från programmet. Tre har lämnat programmet på egen begäran. Fyra har uteslutits efter otillåtna startförsök. En efter att ha åkt fast för grovt rattfylleri och en efter att ha gjort sig skyldig till fortköring som medförde förlust av körkortet. Dessutom har en peron fått lämna programmet efter att ha påbörjat en medicinering som inte är möjlig att förena med alkolåset.

Juristen Britt Dahlin är dock övertygad om att alkolåsprojektet är något som alla har att vinna på. Inte minst så hjälper det deltagarna att behålla jobbet samtidigt som de fortsätter att fungera socialt.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista