Samarbete mellan Norrbotten och Västerbotten

Ett samarbete som kan vara direkt livsavgörande. Så betecknas det avtal som nu håller på att införas mellan två norrbottens- kommuner och fyra kommuner i Västerbotten. SAMLAS kallas samarbetet mellan de sex kommunala räddningstjänsterna som sätter medborgarna i fokus.

Tidigare var det kommungränsen som avgjorde räddningsinsatsen. Sedan ett par månader tillbaka samarbetar räddningstjänsterna i Storuman, Arjeplog, Malå, Lycksele, Arvidsjaur och Sorsele och det innebär att närmaste räddningstjänst larmas, oavsett vilken kommun som branden eller olyckan inträffat.

- En person som sitter fastklämd i en bil ska inte behöva bli lidande av att han krockar på fel sida om en kommungräns. Närmaste räddningstjänst åker oavsett var olyckan inträffar, säger Urban Wikberg, räddningschef i Arvidsjaur.

I vissa kommuner har samarbetet inte förankrats politisk, men allt talar för att samarbetet kommer att bestå, även efter den politiska beslutsprocessen.

För dessa sex kommuner kan det handla om stora, direkt livsavgörande tidsvinster för den som råkat illa ut.

- I dessa glesbygdskommunerna kan det handla om upp till 20 minuters tidsvinst med att kalla närmaste räddningsresurser, något som kan vara direkt livsavgörande, säger Urban Wikberg.

Samarbetet kommer även att spara en del pengar åt kommunen, då tanken är att det ska göras gemensamma inköp och med det kunna få ned priserna. Det kan gälla allt från brandslangar och brandbilar till kläder.

När det gäller utryckningskostnaderna för en räddningsinsats till annan kommun så räknar räddningstjänsterna med att det kommer att bli ett nollsummespel, som gör att ingen kommun får betala mer eller att någon kommun tjänar ekonomiskt på samarbetet.

- Det finns bara vinnare och det är framförallt tredje part, den som drabbas av brand eller olycka, säger Urban Wikberg.

Ulf Larsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista