Långa semesterresor växande skolproblem

Det har börjat bli allt vanligare att elever begär ledigt från skolan under längre perioder. Ofta handlar det om privata utlandsresor som eleven ska göra tillsammans med familjen eller, för lite äldre eleverna, på egen hand. För framför allt gymnasieskolorna i Luleå är det här ett växande problem och rektorerna har därför enats om tuffare regler för att bevilja elever ledigt, enligt skolchefen Sture Bryggman.

Gymnasieskolorna är enligt regelverket är skyldiga att erbjuda eleverna en ett visst antal timmar lärarledd undervisning i det fall att eleven missar kurser. Och det här ställer till problem om eleverna är borta längre perioder eftersom de då i efterhand kan komma och kräva att lärare ska ställa upp på övertid och hjälpa de komma ikapp.

Många nekas ledighet för utlandssemester
Rektorerna har därför kommit överens om att vara väldigt restriktiva med att bevilja ledigheter för utlandsvistelser annat än om det finns särskilda skäl eller om eleven själv intygar att den kommer läsa ikapp på egen hand.

- Ja, förändringen är sådan att rektorerna försöker komma fram till skriftliga överenskommelser med eleverna. Man skriver helt enkelt ett avtal om att eleven ska läsa in sig och hålla sig uppdaterad medan man är borta, säger skolchefen Sture Bryggman.

Eleven måste läsa in själv det som missas
Det är gymnasierektorerna i Luleå som enats om att när det gäller ledigheter över tio dar och för ledigheter för framför allt utlandsvistelser, beviljar man inte såvida inte eleven själv skriver ett avtal där han eller hon förbinder sig att läsa in den missade undervisningen på egen hand - antingen före ledigheten eller under resan.

För 15-åriga Gustav Pettersson som går i klass 9A på Stadsöskolan var det här en självklarhet. Gustav var borta i nästan två månader i samband med jullovet för att hälsa på sin farbror i Australien.

Gick bra att vara borta flera veckor
Och för honom var det inga problem att nästan läsa in fyra veckors missade heltidsstudier i förväg.

- Näe, det var inte så farligt. Det var värt det alltihopa, säger en nöjd Gustav Pettersson.

- Det var mitt motto att tänka på att all sol och värme - så gick allting bra. Det var bara att jobba på och tänka på allting som låg framför mig.

Tycker du själv att du mådde bra av och hade nytta av de här kraven att du var tvungen att läsa in allt?

- Jo, jag tycker det. För det hade inte varit bra om dom hade sagt att det bara var okej att åka iväg. Det var bra att jag fick jobba in i förväg, planera och så och göra rapporter och prov i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista