Skyddsjakt på varg minskar inte skadorna på tamdjur

Kanadensiska forskare som studerat effekterna av skyddsjakt i provinsen Alberta och i flera delstater i USA menar att skyddsjakten är meningslös. Forskarna menar på att de vargar som dödas ersätts lika snabbt av andra vargar. Skadorna på tamdjur blir då ungefär lika stora som dom hade blivit utan jakten.

Bara när jakten är så omfattande att vargstammen halveras varje år kan en effekt märkas, men en sådan politik kan ju ifrågasättas av naturvårdsskäl, menar forskarna.

Forskarna säger istället att det bästa alternativet är att acceptera de skador som förekommer, och ersätta tamdjursägarna för förluster de lidit.

Enligt forskarna visar deras studie att skyddsjakten i praktiken bara är ett sätt att straffa vargarna - ungefär som när man straffar människor som begår brott. Men jakten fungerar inte som förebyggande åtgärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista