1 av 2
Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv
2 av 2
Kommunchef Christina Lugnet, Haparanda stad

Haparanda tillhör de 100 bästa kommunerna i landet

Det har skett en kraftig förbättring av företagsklimatet i Haparanda sedan 2003. Enligt Svenskt näringslivs nya attitydundersökning har kommunen klättrat nästan tvåhundra placeringar. Från 284 plats på rankinglistan till 86 plats.

En gång om året gör Svenskt näringsliv en enkät bland företagarna om hur de tycker att det fungerar i den egna kommunen med tillexempel bemötande från myndigheter. Flera kommuner har klättrat upp på rankingen, bland annat Luleå och Gällivare, medan Piteå och Boden uppvisar en negativ utveckling. Det finns dock en uppstickare.

I årets ranking har Haparanda kommun skjutit upp som en raket, och klättrat 98 placeringar. Svenskt näringslivs regionchef Jan-Olov Nordström tror att orsaken är att näringslivet och kommunen har börjat samarbeta.

- Man började jobba tillsammans med det lokala näringslivet för att utveckla det hela. Kommunen var också väldigt aktiv och skapade förutsättningar för företagsutveckling, säger Jan-Olov Nordström.

Haparanda hade för några år sedan som mål att bli bland de hundra bästa kommunerna i landet och nu är man där. Kommunchefen Christina Lugnet håller med om att kommunen har blivit mer företagsvänlig.

- Jag tror vi kanske har blivit mer tydliga i vad vi vill. Vi har sagt det i strategiplanen och varit tydliga att kommunicera ut det i alla led så alla känner att de är med på banan, säger Christina Lugnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista