Granskning av Sveaskog nedlagd

Konkurrensverkets granskning av statliga Sveaskog har lagts ned. Skogsjätten var misstänkt för brott mot konkurrenslagarna.

En förstudie inleddes hösten 2003. Då hade kritiken mot Sveaskog varit hård från bland annat inlandssågverken i Norrbotten.

- Underlaget som vi fick fram räckte inte för att vi skulle gå vidare, säger Maria Bernhardsson vid Konkurrensverket till TT.

Sveaskog anklagades för att missbruka sin dominanta ställning för att manövrera ut mindre, privata sågverk.

- Sedan dess har det skett förändringar på marknaden och Sveaskog har skrivit om sina avtal, vilket bidragit till ökad konkurrens, säger Maria Bernhardsson.

Problematiken gällde främst Norrbotten och norra Västerbotten där Sveaskog har ett mycket stort skogsinnehav. Granskningen gällde råvarumarknaden på sågtimmer, sågverksflis och massaindustrier.

Konkurrensverket ska följa upp utvecklingen framöver för att kontrollera att den öppning som skett av marknaden lever vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista