Gudrun Schyman, Feministiskt Initivativ. Foto Inger Marklund SR

(Fi) startade sin valturné i Luleå idag

Gudrun Schyman, en av toppolitikerna i Feministiskt initiativ, startade partiets valturné, på Storgatan i Luleå i dag. Och det var arbetsrättsliga frågor som mest stod i fokus då ett stort antal Luleåbor lyssnade i strålande sol.

Luleå kommun är en av de tiotal kommuner i landet som Fi går till val i, förutom riksdagsvalet.

På frågan om varför man hade valupptakten i Luleå svarade Gudrun Schyman:

– Kvinnors villkor borde ju stå högst upp på dagordningen överallt. Men i Norrland är det ju många män som hörs mycket och väl, så därför är det väl bra att komma med andra röster här.

Hon framförde Fi:s valmanifest, som har kvinnors arbetsliv i centrum. Bland annat vill partiet höja orättvisa löner, genom att det göras en nationell arbetsvärdering.

– Det ska inte skilja fyra tusen kronor mellan vård och verkstad, säger Gudrun Schyman.

Man anser också att Föräldraförsäkringen måste individualiseras så att båda föräldrarna tar ansvar för arbetet och kärleken till barnet.

Annars var det frågor om mäns våld mot kvinnor, som diskuterades och Fi:s önskan om en värld fri från diskriminering av olika slag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista