EU-debatt på LTU på Europadagen.

Svagt intresse för EU-debatt

Idag är det Europadagen. Men det intresserar inte studenterna på Luleå tekniska Universitet. Trots att arrangörerna lockat med gratis lunch och teaterinslag var det få studenter som kom till EU-debatten som hölls på universitetsområdet.

Luleå är en av sju orter i landet där Europaparlamentariker och andra politiker ställer upp i debatt om EU frågor i dag på Europadagen. På dagens första debatt, av två i Luleå, var det inte många åhörare. Endast ett tiotal studenter hade sökt sig till hörsalen där debatten hölls. Kanske bidrog de glesa bänkarna till att debatten blev lam.

För även om det fanns en färgglad palett med EU-debattörer från olika poltiska partier höll man med varandra om det mesta. I debatten deltog Ewa Hedkvist Petersén, europaparlamentariker (s), Hélène Goudin, europaparlamentariker (jl), Anna Grönlund-Krantz, riksdagsledamot (fp), Linda Ylivainio, kommunpoltiker (c) och Magnus Anclair, riksdagens komitté för EU-debatt.

Socialdemokratiska Europaparlamentarikern Ewa Hedkvist-Petersen sa att det måste bli stopp på gubbväldet inom EU och ingen sa emot henne.

Centerpartisktiska kommunpoltikerna från Övertorneå Linda Ylivainio tyckte att EU måste koncentrera sig på de stora frågorna och släppa makten om det mindre frågorna till poltikerna som står dem närmast. Det möttes av medhåll från samtliga.

Att EU ständigt blir större verkade också alla i panelen tycka är bra. Folkpartistiska riksdagsledamoten Anna Grönlund-Krantz framhöll att EU står för Fred, frihet, demokrati och välstånd och att EU utvidgningen gagnar detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".