Missnöje bland gruvarbetare över LKAB:s lönebud. Foto: Magdalena Martinsson.

Ilska i gruvan över nytt lönebud

Gruvfacket har fått ett nytt lönebud från LKAB. 3,7 procent i lönepåslag. Det är fortfarande långt ifrån fackets krav och budet väckte ilska och besvikelse bland arbetarna i Kiruna på tisdagseftermiddagen.

I förra veckan när förhandlingarna för arbetarna hade stannat på 2,7 procent stoppade gruvarbetarna jobbet under en timme. Och resultatet efter de nya förhandlingarna blev alltså något högre, men fackets krav var 5,7 procent.

– Det här är ett slag under bältet. Våra löner har stått stilla länge. Och om man tittar på vilka lönelyft våra direktörer har fått är 3,7 procent ingenting, säger Per-Erik Sturk som jobbar under jord. 

Att LKAB:s toppchefer har fått drygt 30 procent lönepåslag upprör alltså.

Medlemmarna avgör om man godtar budet eller inte

Nu ska medlemmarna på ett möte få avgöra om man ska godta budet på 3,7 procent. Per-Erik Sturk är säker på att svaret blir nej.

Lönebudet gäller runt 2 500 anställda inom LKAB i Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Luleå.

– Jag blir förbannad helt enkelt. Minst fem procent skulle vara acceptabelt. Det är ett slag i ansiktet när företaget går så bra. Och skillnaden i lön mot våra chefer är chockerande. Det är ju ändå vi som drar fram malmen, säger Alf Åmalm.

Han upplever att det är väldigt oroligt på arbetsplatsen just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista