Atjooo - nu är pollensäsongen i norr igång

Pollensäsongen är här och det medför att många känner sig täppta, nyser och kanske också kliar i ögonen. Olika former av allergibesvär.

Och att pollensäsongen har kommit igång märks sen någon vecka tillbaks på apotekens försäljningssiffror. 

Den fantastiska sommarvärmen i länet har gjort att björkblomningen har exploderat och mycket höga halter av björkpollen har uppmätts i den sydöstra delen av länet. I de västra och norra delarna av länet kan man känna alblomningen och björkblomningen sprider sig i rask takt, allt längre norrut.

Förutom al och björk, så blommar sälg och viden nu i hela landet. Rådet från Eva Leinonen som är egenvårdsansvarig vid Apoteket Lejonet i Luleå är att inte spara med att införskaffa läkemedel till man känner av besvären, utan att börja medicineringen i god tid, så att man kan förebygga och lindra besvären.

- Många säger att de aldrig varit med om något liknande, men så är det varje år. De borde inte överraskas av att träden och gräset blommar och sprider pollen, säger Eva Leinonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista