Generaldirektör Axel Wenblad, Fiskeriverket

50 cm blir ny gräns för öringsfisket

Fiskeriverket har beslutat att begränsa fisket efter havsöring i Bottenviken. Det handlar om att mindre öringar inte får fiskas och stopp för nätfiske på grundare vatten. ”Situationen är allvarlig”, säger fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

Det allvarliga läget för havsöringen beror bland annat på att fisken i Norrlandsälvarna ännu inte återhämtat sig efter flottningsepoken. Fiskeriverket hade sitt senaste styrelsemöte i Luleå igår och fattade då de nya fiskebegränsningsdirektiven. Detta på underlaget att tillgången på ung havsöring i Bottenviken bara är 20 procent av det som finns i Bottenhavet.

50 centimeter och 3 meter
Men nu ska situationen förbättras och det handlar om att den öring, som blir tillåten att fiska måste vara minst 50 centimer mot 40 centimer idag. Dessutom stoppas nätfisket på grundare vatten än tre meter mellan 1 april och 10 juni och 1 oktober och 31 december. Det finns dock ljuspunkter i fiskesituationen längs Bottenviken.

– Laxen är på väg att återhämta sig häruppe, men åtgärder är nödvändiga för att klara öringen, säger Axel Wenblad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista